Usein kysyttyä
Punaisen Ristin ensiavun koulutusohjelmien mukaiset ensiapukoulutukset ovat henkilösertifioituja koulutuksia. Osallistujan suoritus viedään pätevyysrekisteriin ja hän saa ensiapupätevyyden kolmeksi vuodeksi. SPR ensiaputodistuksen saat aina mobiilitodistuksena, jolloin se kulkee aina mukanasi älylaitteessa tai tietokoneessa, ja on helppo esittää tarvittaessa. Ensiapukoulutuksiimme sisältyy halutessasi muovinen todistuskortti, jolla voit todentaa ensiapupätevyytesi esimerkiksi työpaikalla, asiakasyrityksille tai harrastustoiminnassa. Todistuskortin saat postitse kotiosoitteeseen, kun olet suorittanut kurssin hyväksytysti ja erikeen ilmoittanut haluvasi muovikortin.
Vanhan malliset (muovikortti) todistukset poistuivat käytöstä 1.1.2020 alkaen eikä uusia enää saa. Näin ollen kadonneen kortin tilalle ei voida kirjoittaa vanhaa muovikorttia. Mikäli olet käynyt SPR ensiapukurssin ennen 1.1.2020, ole yhteydessä ensiapukoulutus@redcross.fi tai p. 0400 112 113. Mikäli olet käynyt SPR ensiapukurssin 1.1.2020 jälkeen, ole yhteydessä tuki@patevyys.fi tai p. 010 201 4040.
Mikäli olet käynyt Punainen Risti Ensiavun järjestämän SPR ensiapukurssin, pätevyystietosi löytyvät OmaEnsiaputodistus -palvelusta.
- Kirjaudu sisään aiemmin luomillasi tunnuksilla.
- Mikäli et muista tunnuksia, paina ”Salasana unohtunut?”
- Täytä kenttään sama sähköpostiosoite, jota olet käyttänyt ilmoittautuessasi
ensiapukurssille ja joka on rekisteröity järjestelmäämme. - Saat sähköpostiisi linkin salasanan palauttamiseen.
- Klikkaa sähköpostissa olevaa linkkiä ja sivu salasanan asettamiseen aukeaa selaimeesi.
- Anna uusi salasana ohjeiden mukaisesti.
- Kirjaudu sisään ja näet omat pätevyystietosi. Huomaathan, että edellisen pätevyyden tulee olla voimassa, kun osallistut päivittävälle kurssille.
Mikäli olet suorittanut SPR Ensiapukurssi EA 1 ® – tai SPR Ensiapukurssi EA 2 ® -koulutuksen kolmen vuoden sisällä, voit päivittää pätevyytesi ja todistuskorttisi kaikilla hätäensiapukursseillamme:
- SPR Hätäensiapukurssi 4 t ®
- SPR Hätäensiapukurssi 4 t ® verkkokoulutus
- SPR Hätäensiapukurssi 8 t ®
- SPR Hätäensiapukurssi 8 t ® verkkokoulutus
Tällöin saat kolme vuotta lisäaikaa ensiapupätevyyteesi. Voit suorittaa ensiavun kertauskurssin vain kerran, jonka jälkeen alkuperäinen ensiapukoulutus tulee suorittaa uudelleen. SPR Ensiapukurssi EA 2 ® -koulutukseen osallistuminen vaatii voimassa olevan SPR Ensiapukurssi EA 1 ® -pätevyyden. Huomaathan, että edellisen pätevyyden tulee olla voimassa, kun osallistut ensiavun kertauskurssille. Mikäli kortin voimassaolopäivä on mennyt umpeen, tulee sinun osallistua SPR Ensiapukurssi EA 1 ® -kurssille uudestaan, jotta saat voimassaolevan todistuksen.
Vanhentunutta pätevyyttä ei voi päivittää vaan se pitää uusia.
SPR ensiapukurssien sisällöt ja kouluttajat sekä verkkokoulutukset täyttävät Kelan ja sairausvakuutuslain edellytykset työpaikan ensiapuvalmiuden ylläpidosta osana työterveys- ja työsuojelutoimintaa. Kelan ohjeistuksen mukaisesti korvauksen saamisen edellytyksenä on
- työterveyshuollon ammattihenkilön tekemä työpaikkaselvitys
- työpaikkaselvityksessä arvioitu tapaturmariski ja sen perusteella ensiapukoulutuksen ja -välineiden tarve
- todetut tarpeet on kirjattu työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan.
Työterveyshuollon ammattihenkilön tarpeelliseksi katsoman ensiapukoulutuksen
kustannukset hyväksytään, kun kouluttaja on terveydenhuollon ammattihenkilö eli
- terveydenhoitaja
- sairaanhoitaja
- kätilö
- fysioterapeutti
- hammaslääkäri
- lääkäri
- nimikesuojattu ammattihenkilö eli lähihoitaja (perustason ensihoito tai
sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala) - pelastaja
- palomies-sairaankuljettaja
- lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja
Lisäksi kouluttajalta edellytetään aina, että hänellä on ensiapukouluttajan lisäkoulutus. Meidän jokaisella kouluttajallamme on Ensiavun ja terveystiedon kouluttaja ETK ® -pätevyys, joka täyttää nämä edellytykset.
Lue korvattavuudesta lisää Kelan nettisivuilta.
Työpaikan ensiapuvalmiuden määrää ja tarvittavaa ensiapukoulutusta arvioitaessa, arvioidaan samalla työpaikan tapaturmariski, joka oleellisesti vaikuttaa tarvittavan ensiapuvalmiuden määrään. Tapaturmariskiä arvioidessa otetaan huomioon mm. millaisia riskejä ja vaaroja työympäristössä on, mikä on riskien suuruus ja todennäköisyys sekä kuinka merkittäviä nämä riskit ovat yleisen turvallisuuden kannalta. Vähäisen, ilmeisen ja erityisen riskin työympäristöihin on omat suosituksensa ensiapukoulutuksen laajuudesta. Suomessa organisaatiot jaetaan kolmeen riskiluokkaan: vähäisen, ilmeisen ja erityisen riskin työympäristö.
Vähäisen tapaturmariskin työympäristöjä ovat esimerkiksi toimistot, myymälät ja ravintolat. Näihin työpaikkoihin ensiapukoulutukseksi sopii
- SPR Hätäensiapukurssi 4 t ® ,
- SPR Hätäensiapukurssi 4 t ® verkkokoulutus,
- SPR Hätäensiapukurssi 8 t ®
- SPR Hätäensiapukurssi 8 t ® verkkokoulutus.
Ilmeisen tapaturmariskin työympäristöjä ovat esimerkiksi rakennusalan, teollisuuden, tuotannon ja logistiikan työpaikat tai kun työskennellään lasten parissa. Näissä työpaikoissa ensiapukoulutuksen tulee olla kattavampi ja SPR Ensiapukurssi EA 1 ® on erinomainen valinta.
Erityisen tapaturmariskin työympäristöjä ovat esimerkiksi ne rakentamisen, kaivantojen ja merenkulun työt, joissa ollaan tekemisissä vaarallisten aineiden kanssa tai työhön liittyy henkeä uhkaava vaara, kuten räjähdys- tai hukkumisvaara. Näille työpaikoille suosittelemme SPR Ensiapukurssi EA 1 ® – ja SPR Ensiapukurssi EA 2 ® – koulutuksia.
Punaisen Ristin ensiapukoulutuksen voit suorittaa myös direktiivien mukaisena kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyyden jatkokoulutuksena, jolloin siitä saa SPR ensiaputodistuksen sekä ammattipätevyysmerkinnän Liikenne- ja Viestintävirasto Traficomin ylläpitämään ammattipätevyysrekisterii. Kuorma- ja linja autonkuljettajien ammattipätevyyden jatkokoulutukset ovat ryhmäkursseja ja järjestetään tilauksesta. Huom. Tilaus tulee tehdä vähintään 14 päivää ennen koulutuksen alkua, jotta tarvittavat ennakkoilmoitukset saadaan tehtyä. Koulutuksesta voi saada 1-2 ammattipätevyysmerkintää, riippuen koulutuksesta ja käytettävästä ohjelmasta. Koulutus antaa perustiedot ja -taidot ensiavun aiheista tieliikenteen ammattikuljettajille. Kurssin sisällössä ja sen koulutuksessa otetaan huomioon ammattiliikenteeseen liittyvät riski- ja onnettomuustilanteet, sekä kuljettajan oma terveys ja turvallisuus
ammattiliikenteen näkökulmasta.
Etkö löytänyt vastausta?
Saat minuun yhteyden alta löytyvillä yhteystiedoilla tai täyttämällä oheisen yhtydenottolomakkeen. Pyrin vastaamaan kaikkiin yhteydenottoihin aina nopeasti.
- 044 574 1005
- markuskantola@gmail.com